Head & Serbia

Stanovništvo susjedne Srbije u prosjeku pere kosu dva puta sedmično, dok se u zemljama zapadne Evrope to radi skoro svakog dana, piše Kurir.

[IMG]http://i16.tinypic.com/33penag.jpg[/IMG]

Posljednje istraživanje TGI, koje je sproveo "Marten Board International Serbia", u periodu od 01. do 25. oktobra 2006. godine, pokazuje da 60 posto stanovništva Srbije pere kosu dva puta sedmično, maksimalno tri puta, dok 30 posto pere kosu jednom u sedam dana. S druge strane, samo četiri posto stanovništva ima naviku da pere kosu svakog dana.

Postotak korištenja balzama za kosu približno je isti: 55 posto stanovništva koristi balzam dva do tri puta sedmično, a 32 odsto jednom u sedam dana. To je oko dva puta manje nego u zemljama zapadne Evrope, gde frekventnost pranja kose ide do sedam puta u toku sedmice.

– Učestalost pranja kose kod nas je veoma mala u poređenju sa zapadnim zemljama, gde su stope frekventnosti veće. Kao svaki drugi deo naše kože koji mora da bude čist, i koža glave zahtjeva redovnu higijenu. Prema tome, nema ničeg lošeg u svakodnevnom pranju kose. Naprotiv, to pomaže i zdravlju kože glave i izgledu kose.

– Takođe, postoji velika nedosljednost između tvrdnji i navika. Tako polovina stanovništva ima perut, a samo 10 posto njih koristi šampon protiv peruti – kaže dr Aleksandar Adamović, direktor Instituta za kožne i venerične bolesti.

Jedan od razloga za ovakav rezultat u Evropi sigurno su i reklamne kampanje kozmetičkih i farmaceutskih kompanija, kojima je u interesu da prodaju što više šampona i balzama za kosu, a nije zgoreg podsjetiti da frizeri uglavnom ne savjetuju da se kosa pre svakodnevno, pošto se tako brže i masti, piše Kurir.

11 komentara

  1. najcesce sam najzadovoljnija s frizurom drugog, posebno treceg dana nakon pranja…. prvog me najcesce nervira, pa zato je ili pustim po dovoljno dana da neupratim, neoprana da bude, ili ju perem svako drugi dan al’ iz razloga sto je nakon pranja odmah ulijepim svakojakim hemikalijama

  2. Eh sad ko nepere kosu svaki dan imace prhut perut skoro pa i vaske.
    Joj sto mrzim glupu propagandu. Jel neko od vas ikad procitao sastav paste za zube na pr. Pa je… neki dan sam otkrio da zube perem titanijumovim oksidom. Pa nisam boing pa da se titanijem poliram. Danas u onom nekom samponu samo sto nema deterdzenta za tankere. Pas mi je bio mjesec dana bolestan dok nisam skontao da je se otrovao Domestosom. Pa nije moj pas grinja ako je grinja onda je grinja od 70 kila. Perite kosu kad vam je prljava a ne kad vam kaze televizor.
    Ja je perem kad mi sva stoji uspravno i pocne da me nervira a to je obicno nakon dva dana. Perem je acetonom i kerozinom redovno sa vrlo malo vode da odrzim agresivan izgled.

Komentariši